Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne

Przepis na 10 sztuk

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i kurkumę. Następnie dodaj wodę i wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i ponownie wymieszaj do połączenia składników.

Aquafabę ze szczyptą soli ubij na pianę. Po minucie ubijania dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny i ubijaj jeszcze pół minuty. Pianę dołóż do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie wymieszaj.

Posmaruj foremki do babeczek masłem, a następnie wlej do nich przygotowane ciasto. Piecz przez 20 minut w 175 stopniach.

 

Lukier (opcjonalnie)

Przesiej cukier puder do miski, wlej wodę i mieszaj trzepaczką aż lukier będzie gęsty, lejący i biały. Zimne babeczki polej lukrem (jeżeli lubisz) i odstaw do skrzepnięcia.

 

Zawartość PHE po dodaniu lukru się nie zmieni.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cała porcja bez lukru 1389 1.18 106
Suma wartości odżywczych