Ale jajo! Czyli oszukane jajo na twardo

Ale jajo! Czyli oszukane jajo na twardo

Przepis na 6 połówek jaj

Sposób przygotowania

Oszukane żółtko

Wymieszaj napój ryżowy z kurkumą, solą, płatkami i agarem. Wszystko razem zagotuj na małym ogniu. Skrobię rozbełtaj z łyżką wody i dodaj do przygotowanego napoju. Wymieszaj energicznie, aż zgęstnieje. Nałóż do foremek w kształcie żółtek, a następnie odstaw w chłodne miejsce, aby stężało.

 

Oszukane białko

Wymieszaj napój ryżowy z solą i agarem, a następnie zagotuj na małym ogniu.

Skrobię rozbełtaj z łyżką wody i dodaj do przygotowanego napoju. Wymieszaj energicznie, aż zgęstnieje. Nalej do foremek w kształcie jajek. Po około 15 minutach, kiedy „białko” lekko stężeje, w środek każdego „jaja” włóż przygotowane wcześniej oszukane żółtka. Wszystko razem odstaw w chłodne miejsce do stężenia.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Napój ryżowy 250 90 1.25 62.5
Skrobia kukurydziana 5 17.55 0.01 0.55
Kurkuma 1 2.79 0.089 4.45
Płatki drożdżowe 0.2 0.68 0.124 6.2
Agar agar 4 6.88 0.004 0.2
Suma wartości odżywczych