Ajwar

Ajwar

Przepis na 2 słoiki (około 20 porcji)

 

  1. 1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim bakłażana, paprykę i chilli przez około 40 minut.
  2. 2. Cebulę pokrój w półksiężyce.
  3. 3. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej posoloną cebulę.
  4. 4. Upieczone warzywa lekko zmiksuj i dodaj do nich zrumienioną cebulę.
  5. 5. Gotuj na małym ogniu godzinę, niech odparuje. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. 

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 150 49.5 2.1 93
Oliwa 20 179.4 0 0
Bakłażan 400 104 4.4 196
Papryka czerwona 800 256 10.4 400
Chilli 5 2 0.1 0.5
Suma wartości odżywczych