Warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe

 

 

 

 

 

 

 

 

PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM 

  • Seler 150 g 
  • Sól 
  • Oliwa 5 g 

Sos: 

  • Szalotka 30 g 
  • Oliwa 5 g 
  • Kapary 10 g 
  • Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g 
  • Tymianek 1 g 

Seler umyj i dokładnie oczyść, następnie wykrój plaster o grubości około 1 cm, posól i posmaruj oliwą. Smaż na małym ogniu 16 minut obracając co 2 minuty. 

Opcja nr 2: Seler umyj i dokładnie oczyść. Następnie piecz w całości przez około godzinę w 180 stopniach. Upieczony seler pokrój w plastry ok. 150 g, posól, posmaruj oliwą, a następnie smaż, niech się lekko przyrumieni z każdej strony. 

Szalotkę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie aż się zeszkli, dodaj kapary, smaż chwilę, wlej śmietankę i dopraw pieprzem. Polej sosem podsmażonego selera i posyp tymiankiem. 

Całość: PHE: 179 mg, B: 3,3 g, E: 236 kcal 

 

 

 

MARCHEWKA A’LA ŁOSOŚ na kanapki i nie tylko! 

  • Marchew 120 g 
  • Papryka wędzona 0,5 g 
  • Papryka ostra 0,5 g 
  • Sos sojowy wegański 5 g 
  • Oliwa 5 g 

Dodatki: 

  • Szczypior 1 g 
  • Koperek 1 g 
  • Nori 0,5 g 

Marchewkę umyj, obierz, a następnie strugaj obieraczką w cienkie paseczki, wymieszaj z przyprawami i oliwą. Następnie smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, podlej łyżką wody. Gdy lekko zmięknie zdejmij z ognia. Podziel na 3 części i każdą wymieszaj z posiekanymi dodatkami. Marchewkę możesz wykorzystać do kanapek ale również jako dodatek do sałatek, albo jak sobie wymyślisz! 

Marchewka z przyprawami:  PHE: 66,5 mg, B: 1,6 g, E: 90,8 kcal 

 

Serek PKU do kanapki: 

  • Ser wegański typu feta 90 g 

Dodatki: 

  • Pieprz 
  • Koperek 0,5 g 
  • Cukinia 10 g (starta na grubych oczkach i przesmażona na oliwie) 
  • Oliwa 2 g (do smażenia cukinii) 

Podziel serek na trzy części, każdą wymieszaj z innym dodatkiem. 

Posmaruj serkiem kromkę chleba i na wierzchu ułóż marchewkę. 

Serek z pieprzem:  PHE:  0 mg, B: 0 g, E: 274 kcal 

Serek z cukinią:  PHE:  5,5 mg, B: 0,12 g, E: 294 kcal 

Serek z koperkiem:  PHE: 1,3 mg, B: 0 g, E: 275 kcal 

 

Całość 1 kanapka z serkiem i marchewką: PHE: 25 mg, B: 0,7 g, E: 203 kcal 

Całość 1 kanapka z serkiem cukiniowym i marchewką: PHE: 30 mg, B: 0,8 g, E: 222 kcal 

 

 

 

NA DESER KOKTAJL Z BURAKA I MALIN 

  • Burak gotowany 50 g 
  • maliny mrożone 115 g 
  • Napój migdałowy Alpro 120 ml 
  • Kardamon 0,2 g 

Dodatki: 

  • Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 15 g 
  • Skórka z limonki 0,2 g 
  • Mięta 1 g
     

Mrożone maliny, pokrojonego buraka wrzuć do miksera, dodaj napój migdałowy i zmiksuj dokładnie. Ubij wegańską śmietankę i zetrzyj skórkę z limonki do dekoracji. 

Przelej koktajl do szklanki, a na wierzchu udekoruj bitą śmietaną skórką z limonki i listkiem mięty. 

Całość: PHE:  124,9 mg, B: 3 g, E: 140,5 kcal 

 


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM  101 236 3.3 179
MARCHEWKA A’LA ŁOSOŚ na kanapki 133.5 90.8 1.6 66.5
Serek PKU do kanapki 102.5 0 0 274
KOKTAJL Z BURAKA I MALIN 301.4 124.9 3 140.5
Suma wartości odżywczych