Przekąska karnawałowa – paszteciki

Przekąska karnawałowa – paszteciki

Składniki na ciasto:

230 g mąki niskobiałkowej GLUTENEX
180 ml ciepłej wody
20 ml oleju  z pestek winogrona
4 g suszonych drożdży

Składniki na farsz:
80 g pory drobno posiekanej
50 g cebulki drobno posiekanej
100 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
50 g świeżych pieczarek posiekanych
sól, pieprz do smaku oraz olej do smażenia i posmarowania pasztecików

Pokrojone warzywa podsmażyć i przyprawić do smaku. W naczyniu wymieszać mąkę i drożdże, dolać wodę, olej i wygnieść ciasto.Rozwałkować ciasto na placuszek następnie za pomocą szklanki wyciąć 3 koła. Następnie podzielić nadzienie na 3 porcje i każdą z nich położyć na środku placuszka, złożyć placuszek na pół pozaklejać brzeg. Paszteciki ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce aby ciasto urosło. Wierzch pasztecików posmarować olejem i wstawić do piekarnika o temp.200C i piec przez 10-15 minut. Można podać na zimno lub na ciepło.

1 pasztecik: 2,2 g białko 97 mg phe380 kcal

całość: 6,5 g białko 290 mg phe 1130 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 230 880.9 0.92 44.62
Olej z pestek winogron 20 180 0 0
Por 80 23.2 1.76 107.2
Cebula 50 16.5 0.7 31
Papryka czerwona 100 32 1.3 50
Suma wartości odżywczych