Wielkanoc Konkurs Mazurek PKU

Wielkanoc Konkurs Mazurek PKU

Produkty:

  • Mąka niskobiałkowa 250 g
  • Margaryna 120 g
  • cukier puder 60 g
  • Woda 100 ml
  • Brzoskwinie z puszki 40 g
  • Truskawki 40 g
  • Czekolada niskobiałkowa 30 g
  • Proszek do pieczenia 5 g
  • Dżem porzeczkowy 30 g
  • Cukier waniliowy 5 g

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier puder, wodę, margarynę i cukier waniliowy mieszamy i zagniatamy na ciasto.
  2. Rozwałkowujemy ciasto i smarujemy dżemem porzeczkowym. Następnie na wierzchu układamy pokrojone truskawki i brzoskwinie.
  3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 min w temp 180°C.
  4. Po wystygnięciu polewamy roztopioną czekoladą niskobiałkową i posypujemy cukrem pudrem.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Margaryna miękka, 45% tłuszczu, z witaminami A i D 120 486 0 0
Cukier puder 60 240
Brzoskwinia 40 20 0.4 12
Truskawki 40 13.2 0.28 9.6
Czekolada niskobiałkowa PKU 30 194.4 0.48 15.6
Dżem z czarnych porzeczek, niskosłodzony 30 46.8 0.15 3.9
Suma wartości odżywczych