PIECZONY SELER Z SOSEM KAPAROWYM
- Seler 150 g
- Sól
- Oliwa 5 g
Sos:
- Szalotka 30 g
- Oliwa 5 g
- Kapary 10 g
- Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 30 g
- Tymianek 1 g
Seler umyj i dokładnie oczyść, następnie wykrój plaster o grubości około 1 cm, posól i posmaruj oliwą. Smaż na małym ogniu 16 minut obracając co 2 minuty.
Opcja nr 2: Seler umyj i dokładnie oczyść. Następnie piecz w całości przez około godzinę w 180 stopniach. Upieczony seler pokrój w plastry ok. 150 g, posól, posmaruj oliwą, a następnie smaż, niech się lekko przyrumieni z każdej strony.
Szalotkę pokrój w drobną kostkę i smaż na oliwie aż się zeszkli, dodaj kapary, smaż chwilę, wlej śmietankę i dopraw pieprzem. Polej sosem podsmażonego selera i posyp tymiankiem.
Całość: PHE: 179 mg, B: 3,3 g, E: 236 kcal
MARCHEWKA A’LA ŁOSOŚ na kanapki i nie tylko!
- Marchew 120 g
- Papryka wędzona 0,5 g
- Papryka ostra 0,5 g
- Sos sojowy wegański 5 g
- Oliwa 5 g
Dodatki:
- Szczypior 1 g
- Koperek 1 g
- Nori 0,5 g
Marchewkę umyj, obierz, a następnie strugaj obieraczką w cienkie paseczki, wymieszaj z przyprawami i oliwą. Następnie smaż przez chwilę na rozgrzanej patelni, podlej łyżką wody. Gdy lekko zmięknie zdejmij z ognia. Podziel na 3 części i każdą wymieszaj z posiekanymi dodatkami. Marchewkę możesz wykorzystać do kanapek ale również jako dodatek do sałatek, albo jak sobie wymyślisz!
Marchewka z przyprawami: PHE: 66,5 mg, B: 1,6 g, E: 90,8 kcal
Serek PKU do kanapki:
- Ser wegański typu feta 90 g
Dodatki:
- Pieprz
- Koperek 0,5 g
- Cukinia 10 g (starta na grubych oczkach i przesmażona na oliwie)
- Oliwa 2 g (do smażenia cukinii)
Podziel serek na trzy części, każdą wymieszaj z innym dodatkiem.
Posmaruj serkiem kromkę chleba i na wierzchu ułóż marchewkę.
Serek z pieprzem: PHE: 0 mg, B: 0 g, E: 274 kcal
Serek z cukinią: PHE: 5,5 mg, B: 0,12 g, E: 294 kcal
Serek z koperkiem: PHE: 1,3 mg, B: 0 g, E: 275 kcal
Całość 1 kanapka z serkiem i marchewką: PHE: 25 mg, B: 0,7 g, E: 203 kcal
Całość 1 kanapka z serkiem cukiniowym i marchewką: PHE: 30 mg, B: 0,8 g, E: 222 kcal
NA DESER KOKTAJL Z BURAKA I MALIN
- Burak gotowany 50 g
- maliny mrożone 115 g
- Napój migdałowy Alpro 120 ml
- Kardamon 0,2 g
Dodatki:
- Śmietanka wegańska do ubijania 30% tłuszczu 15 g
- Skórka z limonki 0,2 g
- Mięta 1 g
Mrożone maliny, pokrojonego buraka wrzuć do miksera, dodaj napój migdałowy i zmiksuj dokładnie. Ubij wegańską śmietankę i zetrzyj skórkę z limonki do dekoracji.
Przelej koktajl do szklanki, a na wierzchu udekoruj bitą śmietaną skórką z limonki i listkiem mięty.
Całość: PHE: 124,9 mg, B: 3 g, E: 140,5 kcal


