ZALEWA 200 ml (na 1 słoik 540 ml)
Ocet jabłkowy 150 ml
Woda 100 ml
Cukier 30 g
Chili ½ szt. (opcjonalnie)
Gotuj wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu ok 10 minut.
OGÓRKI MARYNOWANE
1 słoik
Ogórki gruntowe 300 g (przekrojone wzdłuż na pół)
Kolendra ziarna 2 g
Kurkuma w proszku 2 g
Czosnek 1 ząbek
Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili
Słoik 540 ml
Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut.
Sparz słoik włóż do niego przyprawy i ogórki, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut.
Wyliczenia dla ogórków, kurkumy i cukru
Całość*: PHE: 78 mg, B: 2,3 g, E: 168 kcal
Jedna porcja 60 g: PHE: 15,6 mg, B: 0,46 g, E: 34 kcal
PAPRYKA MARYNOWANA
Papryka zielona 80 g (pokrojona wzdłuż na kawałki)
Papryka czerwona 170 g (pokrojona wzdłuż na kawałki)
Liść laurowy 2 szt.
Owoce jałowca 3 szt.
Kolendra ziarna 2 g
Słoik 540 ml
Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili
Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut.
Sparz słoik włóż do niego przyprawy i papryki, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut.
Wyliczenia dla papryk i cukru
Całość*: PHE: 119 mg, B: 3,1 g, E: 192 kcal
Papryka zielona 80 g: PHE: 34 mg, B: 0,9 g, E: 138 kcal
Papryka czerwona 170 g: PHE: 85 mg, B: 2,2 g, E: 174 kcal
*Dotyczy zawartości słoika. Papryka czerwona i zielona różnią się zawartością białka.
Najlepiej zrobić sobie osobno marynowaną paprykę zieloną i czerwoną.
MARCHEWKA MARYNOWANA
Marchew 300 g (przekrojone wzdłuż na 3 kawałki)
Chili ½ szt.
Kolendra ziarna 2 g
Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili + kolendra świeża kilka gałązek
Słoik 540 ml
Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut.
Sparz słoik włóż do niego przyprawy i marchewki oraz chili, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut.
Wyliczenia dla marchewki i cukru
Całość: PHE: 105 mg, B: 3 g, E: 219 kcal
Jedna porcja 60 g: PHE: 26 mg, B: 0,6 g, E: 44 kcal
ŚLIWKI MARYNOWANE
Śliwki z pestkami 350 g (same śliwki ważą ok 300 g)
Kardamon cały 3 szt.
Goździki 3 szt.
Zalewa ocet jabłkowy 150 ml + woda 100 ml + cukier 30 g + chili
Słoik 540 ml
Gotuj wszystkie składniki na zalewę w rondelku na małym ogniu ok 10 minut.
Sparz słoik włóż do niego przyprawy i śliwki, wlej zalewę. Zamknij i pasteryzuj 20 minut.
Wyliczenia dla śliwek i cukru
Całość: PHE: 54 mg, B: 1,8 g, E: 267 kcal
Jedna porcja 50 g: PHE: 9 mg, B: 0,3 g, E: 45 kcal
DŻEM Z JABŁEK I MORELI (5 słoiczków 300 g)
Jabłka 1500 g
Morele 500 g
Cukier 30 g (opcjonalnie)
Słoiki 300 ml 5 szt.
Morele bez pestek i jabłka bez gniazd nasiennych pokrój na kawałki.
Wrzuć do garnka i gotuj 2 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Możesz posłodzić jeśli jest taka potrzeba.
Jeszcze gorące przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj 30 minut.
Całość: PHE: 300 mg, B: 10,2 g, E: 1120 kcal
Jedna porcja 50 g: PHE: 10 mg, B: 0,35 g, E: 38 kcal
POWIDŁA (2 słoiczki 300 g)
Śliwki (bez pestek) 1200 g
Cukier 20 g (opcjonalnie)
Śliwki wrzuć do garnka i gotuj 3 godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Możesz posłodzić jeśli jest taka potrzeba.
Jeszcze gorące przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj 30 minut
Całość: PHE: 216 mg, B: 7,2 g, E: 668 kcal
Jedna porcja 30 g: PHE: 11 mg, B: 0,36 g, E: 34 kcal