Dip bakłażan-cukinia

Dip bakłażan-cukinia

Przepis na 5 porcji

 

  1. 1. Bakłażana i cukinię posmaruj oliwą i piecz 40 minuty w 180 stopniach.
  2. 2. Z bakłażana zdejmij skórę a miąższ zmiażdż widelcem.
  3. 3. Cukinię też zmiażdż widelcem, zetrzyj czosnek i wymieszaj razem z bakłażanem.
  4. 4. Do rondelka wlej oliwę i smaż warzywa 10 minut.
  5. 5. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną miętę i wymieszaj. Całość zblenduj. 

 

Podawaj z grillowanymi warzywami.

Smacznego 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Bakłażan 250 65 2.75 122.5
Cukinia 150 25.5 1.8 82.5
Czosnek 3 4.56 0.192 8.1
Oliwa 10 89.7 0 0
Mięta 2 1.4 0.076 3.8
Suma wartości odżywczych