Zupa z kiszonych ogórków

Zupa z kiszonych ogórków

Przepis na 3 porcje

 

  1. 1. Pokrój wszystkie warzywa – cebulę w piórka, cukinię na drobne kawałki, marchew w plasterki, imbir w kosteczkę, ogórki w plasterki, ziemniaka w kostkę.
  2. 2. Rozdrobnione warzywa przesmaż na oliwie w garnku.
  3. 3. Po 10 minutach wlej wodę i sok z ogórków. Gotuj ok pół godziny na małym ogniu.
  4. 4. Dopraw, miętą, solą i pieprzem i zmiksuj.

 

Opcjonalnie do gotowej zupy możesz dodać pokrojonego ogórka i makaron PKU albo ryż PKU. Nie zapomnij wliczyć ich do podaży.

 

Smacznego 🙂


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 60 19.8 0.84 37.2
Cukinia 100 17 1.2 55
Marchew 80 26.4 0.8 28
Imbir 10 8 0.18 1.8
Ogórki kiszone 200 g 200 28 0.8 40
Ziemniak 50 g 50 43.5 0.95 42.5
Oliwa 10 ml 10 89.7 0 0
Mięta świeża 2 1.4 0.076 3.8
Suma wartości odżywczych