Paprykarz

Paprykarz

Przepis na 3 słoiki (około 20 porcji) 

1. Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie upiecz (180 stopni, 40 min). Po upieczeniu, zmiksuj ją blenderem.

2. W czasie pieczenia przygotuj resztę warzyw: cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na grubych oczkach, a natkę pietruszki oraz oregano posiekaj.

3. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

4. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na małym ogniu lekko posolone marchewkę z cebulą.

5. Gdy się zeszklą i zmiękną dodaj pomidory z puszki i smaż dalej. Poczekaj aż całość zgęstnieje i dodaj zmiksowaną upieczoną paprykę.

6. Na oliwie przesmaż posiekane oregano i natkę.

7. Warzywa wymieszaj z ugotowanym ryżem, dopraw pieprzem, solą i dodaj przesmażone zioła.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cebula 90 29.7 1.26 55.8
Marchewka 130 42.9 1.3 45.5
Oliwa 20 179.4 0 0
Pomidory krojone w puszce 200 38 2.2 110
Papryka czerwona ramiro 400 128 5.2 200
Zastępnik ryż niskobiałkowy PKU 150 529.5 0.3 13.5
Natka pietruszki 1 0.49 0.044 2
Suma wartości odżywczych