Krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw

Przepis na 4-6 porcji

  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Przesmaż warzywa na odrobinie tłuszczu albo upiecz w 180 stopniach około 30 minut.
  • Wrzuć warzywa do garnka, zalej odrobiną wody, tak by je przykryła. Gotuj aż warzywa będą miękkie.
  • Całość zmiksuj na gładko i dopraw do smaku. Możesz użyć oliwy truflowej, oleju z pestek dyni, cynamonu, kminku, gałki, soli.

    *Możesz zabielić odrobiną śmietanki i dodać łyżkę masła dla podbicia smaku.
    *Do kremu możesz też dodać makaron albo ryż lub grzanki PKU.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Por 80 23.2 1.76 107.2
Kalafior 70 18.9 1.68 67.9
Seler korzeniowy 100 30 1.6 92
Pietruszka, korzeń 100 49 2.6 92
Cukinia 200 34 2.4 110
Gruszka 100 58 0.6 43
Oliwa z oliwek 20 179.4 0 0
Suma wartości odżywczych