Autor: Redakcja Nutricia
|
Opublikowano:
- Ugotuj wywar z warzyw i przypraw.
- Jeśli nie masz serwatki to zrób ją ze zsiadłego mleka.
- 700 g zsiadłego mleka (2 op.) podgrzewaj w rondelku na małym ogniu – zacznie się oddzielać serwatka i twaróg.
- Po ok pół godziny odlej przez sitko serwatkę a twaróg odcedź i podaruj komuś, kto może go jeść.
- Serwatkę ostudź i przecedź przez tetrową szmatkę albo filtr do kawy.
- Z gotowego wywaru wyjmij warzywa i przyprawy.
- Połowę ziemniaków, 60 g pietruszki i całego selera wykorzystaj do przygotowania pasty ala jajecznej
- Wywar zmiksuj z cebulą.
- Drugą połowę ziemniaków pokrój w kostkę lub słupki i zostaw w żurku.
- Dodaj serwatkę i sok z cytryny, i dopraw do smaku.
- Surowego selera, ugotowaną w bulionie marchewkę i resztę ugotowanej pietruszki pokrój w kostkę i przesmaż na odrobinie oleju.
- Dodaj podrumienione do żurku.
- Pora pokrój w cieniutkie krążki, natkę pietruszki porwij i dodaj wszystko do zupy.
- Posmakuj, dopraw i gotowe!
Wartość odżywcza przepisu
| Tytuł |
Waga (g) |
Wartość energetyczna (kcal) |
Białko (g) |
PHE (mg) |
|
Cebula |
60 |
18 |
0.84 |
37.2 |
|
Marchew |
110 |
29.7 |
1.1 |
38.5 |
|
Pietruszka korzeń |
50 |
19 |
1.3 |
46 |
|
Ziemniaki |
100 |
77 |
1.9 |
85 |
|
olej |
5 |
44.2 |
0 |
0 |
|
Por |
20 |
4.8 |
0.44 |
26.8 |
|
Seler korzeniowy |
20 |
4.2 |
0.32 |
18.4 |
|
Natka pietruszki |
2 |
0.82 |
0.09 |
4 |
|
Serwatka |
200 |
52 |
1.8 |
90 |
|
Sok z cytryny |
20 |
6 |
0.08 |
3.6 |
| Suma wartości odżywczych |
|
|
|
|