Chleb z pomidorami

Chleb z pomidorami

W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami i solą.

Pomidory zalej 100 ml wrzątku i zmiksuj. Dolej 150 ml zimnej wody i całość wymieszaj.

Pomidorową pastę wlej do miski z mąką i dokładnie wyrabiaj ciasto mieszając łyżką. Odstaw na kilka minut, a następnie dodaj oliwę i ponownie wymieszaj.

Ciasto nałóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Piecz w 190 stopniach, 45 minut w foremce i 15 minut bez foremki.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
ekstra koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej PKU Balviten 250 890 0.75 77.7
skrobia kukurydziana 50 176.5 0.1 5.5
drożdże instant 4 13.6 1.6 25.5
sól 3 0 0 0
pomidory suszone 20 49.8 0.82 26
oliwa z oliwek 30 264.6 0 0
Suma wartości odżywczych