Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

Wsyp do miski wszystkie suche składniki i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj i wyrabiaj łyżką energicznie mieszając (od dołu do góry) – ciasto trzeba porządnie napowietrzyć.

Dynię zetrzyj na drobnych oczkach i odciśnij wodę – w takiej formie odważ potrzebną ilość. Dodaj startą dynię do ciasta i wymieszaj dokładnie. Odstaw na kilka minut, dodaj olej i całość ponownie wymieszaj.

Nałóż ciasto do foremki wyłożonej  papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Piecz 40-50 minut w 190 stopnach.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
ekstra koncentrat mąki krakowskiej niskobiałkowej PKU Balviten 250 890 0.75 77.5
drożdże instant 4 13.6 1.6 25.5
sól 3 0 0 0
woda ciepła 200 0 0 0
dynia piżmowa 100 28 1.3 47
olej rzepakowy 20 176.8 0 0
Suma wartości odżywczych