Pasztet pieczarkowy

Pasztet pieczarkowy

Oczyszczone pieczarki zetrzyj na grubej tarce. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju aż się zeszkli. Do cebuli dodaj pieczarki i smaż tak długo aż woda odparuje.

Bułkę namocz w wodzie (lub mleku PKU) aż zmięknie i będzie się rozpadać. Odciśnij i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj sól, pieprz i jajka i wszystko zmiksuj. Możesz też doprawić odrobiną gałki muszkatołowej.

Wyłóż masę do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą PKU blachy. Piecz 1 godz. w ok. 180 stopniach.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
pieczarki 3000 510 81 3210
cebula 100 30 1.4 62
kajzerka PKU 50 117 0.25 7.95
jajka przepiórcze 20 31.6 2.6 148
olej 100 884 0 0
Suma wartości odżywczych