Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Dynię i marchew pokrój na kawałki i upiecz do miękości. Ziemniaki ugotuj. Cebulę, boczniaki, suszone śliwki i papryczkę chilli drobno posiekaj.

Cebulę i boczniaki, przesmaż na maśle z przyprawami. Na końcu dodaj suszone śliwki.

Dynię, marchew i ziemniaki rozgnieć na puree i wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Dopraw do smaku i przełóż do foremek.

Piecz godzinę w 180 stopniach grzanie góra/dół i 30 minut z termoobiegiem.

 

Smacznego!


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
dynia 300 84 3.9 141
marchew 250 67.5 2.5 87.5
ziemniaki 100 77 1.9 85
boczniaki 30 9.6 0.75 33.6
cebula 80 24 1.12 49.6
śliwki suszone 30 85.2 1.05 52.5
masło 40 294 0.28 12.8
rozmaryn świeży 2 2.62 0.07 3.3
papryczka chilli 1 0.4 0.02 0.62
Suma wartości odżywczych