Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Przepis na około 20 sztuk

Sposób przygotowania

 

Ciasto:

Wymieszaj gumę guar z mąką, dodaj pozostałe składniki oprócz oleju, wyrób energiczne i krótko zwarte elastyczne ciasto. Odstaw przykryte na 10 minut, dodaj olej i zagnieć. Podziel na kilka kulek i po kolei rozwałkuj pomiędzy kartkami papieru do pieczenia. Powycinaj kółka.

Farsz:

Posiekaj kapustę, cebulę i pieczarki. Kapustę z cebulą przesmaż na oleju. Osobno przesmaż też pieczarki. Wszystko połącz, dopraw i smaż kilkanaście minut razem. Jeśli kapusta jest za sucha, podlej odrobiną wody. Ostudź.

 

Na każde kółko z ciasta nałóż farsz i zlep krawędzie. Gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj dwie minuty i odcedź.

 

Wartości ciasto:
– energia – 460,5 kcal
– białko – 0,43 g
– PHE – 37,75 mg

Wartości farsz:
– energia – 197,6 kcal
– białko – 6,29 g
– PHE – 259,2 mg


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
mąka ekstra krakowska PKU Balviten 100 356 0.3 31
aquafaba 45 8.1 0.05 2.25
guma guar 2 8.02 0.09 4.5
olej 10 88.4 0 0
kapusta kiszona 250 30 2.75 115
pieczarki 100 17 2.7 107
cebula 60 18 0.84 37.2
olej 15 132.6 0 0
Suma wartości odżywczych