Bananowe Gofry

Bananowe Gofry

Witamy najpiękniejszy sezon! Wiosna i lato oznaczają dużo czasu spędzonego na dworze, ogrom ruchu, zabaw i głośnego śmiechu. Ten okres roku kojarzy nam się również ze wspólnymi lodami i GOFRAMI!

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na gofry bananowe. Są szybkie w przygotowaniu, pyszne, a produkty potrzebne do ich przyrządzenia znajdują się w każdej niskofenyloalaninowej kuchni.

Sposób przygotowania:
Przygotowywanie gofrów rozpoczynamy od rozpuszczenia masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy pozostałe składniki i blendujemy je na gładką masę. Powstałe ciasto wylewamy na mocno nagrzaną gofrownicę (preferuję tę o dużej mocy MPM). Pieczemy 6/7 minut. Smacznego!

Gofry możemy podać z owocami, bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem. Tu ogranicza nas jedynie wyobraźnia!

Uwagi:
• Z naszego przepisu wychodzą 4 chrupiące gofry.
• W 4 gofrach mieści się 108 mg fenyloalaniny, co daje nam 27mg na sztukę.
• Możemy użyć mąki bezglutenowej do gofrów i pączków, wtedy zwiększymy ilość fenyloalaniny, ale gofry będą jeszcze bardziej chrupiące.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Masło extra 15 110.25 0.11 4.8
Banan 90 85.5 0.9 40.5
Alpro nie mleko owsiane 140 82.6 0.98 49
Mąka niskobiałkowa PKU 140 536.2 0.56 27.16
Proszek do pieczenia bezglutenowy 100g 3 7.89 0.02 0.39
Suma wartości odżywczych