KLUSKI ŚLĄSKIE ALE JAJA

KLUSKI ŚLĄSKIE ALE JAJA

Składniki na 10 porcji:

  • Ziemniaki mączyste 1 kg
  • Skrobia ziemniaczana 120 g
  • Kurkuma 1 g
  • Czosnek 10 g
  • Brokuły 200 g
  • Por (zielona część) 100 g
  • Oliwa 20 ml
  • Sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa (jeśli lubisz) 0,1 g

Potrzebne sprzęty:

  • Patelnia
  • Średni garnek
  • Praska do ziemniaków
  • lub
  • maszynka do mielenia mięsa i drobne sitko
  • Szpatułka
  • Nóż
  • Łyżka cedzakowa

Przepis:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i obierz. Przeciśnij przez praskę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i posól. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Odejmij 1/5 masy i wymieszaj z kurkumą.

Z żółtej masy zrób kuleczki wielkości orzecha laskowego. Resztę ciasta podziel tak jak kopytka na tyle części ile wyszło żółtych kulek. Każdą żółtą kulkę zawiń w jedną część zwykłej masy i uformuj kształt jajka. Gotuj w osolonym wrzątku minutę od momentu jak kluski wypłyną na wierzch.

Na oliwie przesmaż pokrojone drobno brokuły i pokrojonego w cienkie plasterki pora, po dwóch minutach dodaj posiekany drobno czosnek, dopraw solą i pieprzem a jeśli lubisz odrobiną gałki muszkatołowej.

Na talerz wyłóż warzywa a na nich ułóż kluski.