KOPYTKA DYNIOWE (4 porcje)

KOPYTKA DYNIOWE (4 porcje)

Składniki:
dynia hokaido 300 g
skrobia kukurydziana 40 g
sól, kmin rzymski
masło klarowane 20 g
cebula pokrojona w piórka 50 g

 

Wykonanie:

1. Piecz dynię w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudź.

2. Zmiksuj dynię krótko i dopraw solą i kminem rzymskim.

3. Wymieszaj ze skrobią kukurydzianą.

4. W oprószonych skrobią rękach wyrób kuleczki.

5. Gotuj w osolonej wodzie, aż kluski wypłyną.

6. Wyjmij wprost na patelnię z rozgrzanym masłem i zrumienioną na nim cebulą.

 

Wartości dla całości

PHE 183 mg, B 4.82 g, E 388 kcal

jedna porcja

PHE 46 mg, B 1,2 g, E 97 kcal