Ciąża jest wprawdzie stanem fizjologicznym, ale wymaga szczególnej dbałości o zdrowie przyszłej matki i jeszcze nienarodzonego dziecka. W tym czasie  wzrasta zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, konieczna jest eliminacja wszelkich używek i stosowanie prawidłowej, pełnowartościowej diety. W przypadku kobiet w ciąży chorych na fenyloketonurię niezbędne jest stosowanie restrykcyjnej diety ubogofenyloalaninowej aby utrzymać prawidłowe stężenia fenyloalaniny we krwi (2-6 mg%) i ochronić płód przed szkodliwym wpływem wysokiego stężenia tego aminokwasu. Powinna być ona wprowadzona przed zajściem w ciążę w celu wyrównania ewentualnych niedoborów żywieniowych, a w przypadku kobiet chorych na fenyloketonurię  dodatkowo ustabilizować stężenia fenyloalaniny we krwi.

 

Kobiety w ciąży z PKU muszą radykalnie zmienić swoje nawyki żywieniowe aby zwiększyć szansę na urodzenie zdrowego dziecka. Dieta powinna zawierać różnorodne, dozwolone produkty aby była atrakcyjna, urozmaicona i odżywcza.

Jeżeli kobieta chora na fenyloketonurię przygotowuje się do ciąży i stosuję dietę niskofenyloalaninową to konieczna może być zmiana preparatu PKU na odpowiedni, dedykowany kobietom w ciąży oraz stabilizacja stężeń w zalecanych wartościach (2-6 mg%).

Jeżeli kobieta z PKU chce zajść w ciążę, ale nie stosuje diety ubogofenyloalaninowej, to przede wszystkim należy obniżyć u niej stężenie fenyloalaniny we krwi do prawidłowych wartości poprzez eliminowanie z jej dotychczasowej diety produktów wysokobiałkowych zastępując je preparatem PKU oraz żywnością niskobiałkową.

Jeżeli kobieta chora na fenyloketonurię zachodzi w ciążę  będąc na zwykłej diecie to dietę ubogofenyloalaninową należy wprowadzić natychmiast.

 

Energia

Kobiety prawidłowo odżywione w okresie prekoncepcyjnym powinny zwiększyć podaż kaloryczną diety w pierwszym trymestrze o 85 kcal/dobę; w drugim trymestrze o 285 kcal a w trzecim trymestrze o 475 kcal. Odpowiednia podaż kalorii zapewnia prawidłowy wzrost i rozwój płodu oraz umożliwia utrzymanie bezpiecznych stężeń fenyloalaniny we krwi. Źródłem energii są produkty węglowodanowe, tłuszcze oraz większość preparatów bezfenyloalaninowych (preparatów PKU) przeznaczonych dla kobiet w ciąży.

 

Białko

Niezwykle ważny składnik odżywczy pełniący funkcję budulcową wchodzący w skład enzymów, hormonów, ciał odpornościowych i wielu innych elementów organizmu. Źródłem białka w diecie ubogofenyloalaninowej są preparaty bezfenyloalaninowe (preparaty PKU) dedykowane kobietom w ciąży. Pozwalają one zapewnić odpowiednią ilość białka w diecie z jednoczesnym utrzymaniem prawidłowego stężenia fenyloalaniny we krwi.

Wg ostatnich europejskich zaleceń podaż białka w każdym trymestrze powinna wynosić > 70 g/dobę. Dokładna ilość tego składnika zależy od indywidualnej tolerancji fenyloalaniny, stanu odżywienia oraz masy ciała. O ilości preparatu bezfenyloalaninowego decyduje lekarz i dietetyk. Ilość i wielkość porcji preparatu PKU zależy od masy ciała, tolerancji fenyloalaniny i stopnia zaawansowania ciąży. Preparat taki musi być spożywany codziennie co najmniej w 3 porcjach.

Preparaty PKU dostępne na rynku różnią się między sobą smakiem, zapachem, konsystencją. Zalecany przez lekarza preparat PKU musi być dobrze tolerowany i zaakceptowany przez przyszłą mamę.

Uzupełnieniem preparatu PKU powinny być dozwolone produkty naturalne, które wzbogacą dietę w

składniki odżywcze i mogą ją uatrakcyjnić. Ich ilość musi być tak dobrana, aby zawarta w nich fenyloalanina nie przekraczała zaleconej dziennej podaży.

 

Fenyloalanina

Jest jednym z aminokwasów wchodzącym w skład każdej cząsteczki białka. Organizm człowieka nie potrafi go syntetyzować dlatego musi być dostarczany w odpowiedniej ilości wraz z pożywieniem. Ilość fenyloalaniny jest różna w  produktach spożywczych i zależy od ilości zawartego w nich białka. Im więcej białka tym więcej fenyloalaniny w produktach spożywczych.

Ze względu na zawartość fenyloalaniny produkty spożywcze dzielimy na 3 grupy: niedozwolone dla osób z PKU (mięso i przetwory mięsne, drób, jaja, nabiał, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, nasiona, słodycze, żelatyna, aspartam), produkty dozwolone w ograniczonych ilościach ( warzywa, owoce, produkty niskobiałkowe, ziemniaki, tapioka, sago), produkty dozwolone w nieograniczonych ilościach (woda, tłuszcze, dżem, konfitury, cukierki owocowe, miód).

Dobowa podaż fenyloalaniny zależy od indywidualnej tolerancji i etapu ciąży.

 

Preparaty bezfenyloalaninowe PKU

Dieta ubogofenyloalaninowa związana jest z eliminacją wielu wartościowych odżywczo, wysokobiałkowych produktów spożywczych. Produkty te oprócz dużej ilości białka zawierają również wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych dla kobiety w ciąży i rozwijającego się dziecka. Źródłem tych składników są preparaty bezfenyloalaninowe.

Spożywanie pełnej zaleconej przez lekarza i dietetyka dobowej porcji preparatu PKU pozwala zabezpieczyć wszystkie potrzeby żywieniowe kobiet w ciąży chorej na fenyloketonurię.

 

Kontrola stężeń fenyloalaniny

Stężenia fenyloalaniny we krwi muszą być kontrolowane 2 razy w tygodniu. Gwarantuje to możliwość stabilizacji i przez to stworzenie bezpiecznego środowiska dla rozwijającego się płodu.

 

Zalecenia dla kobiet w ciąży chorych na fenyloketonurię

  1. 1. Regularne spożywanie w zalecanej ilości preparatu bezfenyloalaninowego.
  2. 2. Urozmaicenie, uatrakcyjnienie i wzbogacenie diety w składniki odżywcze.
  3. 3. Wysoka wartość odżywcza diety.
  4. 4. Zwiększenie spożywania warzyw i owoców szczególnie surowych (w ilościach uwzględniających podaż fenyloalaniny)
  5. 5. Spożywanie tłuszczów roślinnych jako źródła energii i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  6. 6. Zwiększenie spożycia węglowodanów przede wszystkim złożonych z jednoczesnym ograniczeniem cukrów prostych.

 

Trudne sytuacje w okresie ciąży

Nudności i wymioty

Pierwszy etap ciąży często związany jest z pogorszeniem samopoczucia. W tym okresie mogą pojawiać się wymioty i nudności. Spożycie preparatu PKU i realizacja zaleceń często stwarzają duże problemy. Należy wówczas rozłożyć preparat PKU na wiele małych porcji i spożywać je częściej w niewielkich ilościach. W przypadku porannych nudności dobrze jest spożyć pierwszy posiłek w łóżku w pozycji półsiedzącej.

Zaparcia

Jest to częsta uciążliwość pojawiająca się u kobiety w ciąży. Należy pamiętać wtedy o spożywaniu dużej ilości surowych warzyw i owoców, wypijaniu dużej ilości płynów (wody), stosowanie oleju i oliwy do posiłków, wyeliminowaniu ciężkostrawnych, smażonych potraw i słodyczy. Pomocne jest również stosowanie preparatów probiotycznych.

Hospitalizacja.

W okresie ciąży może być konieczna hospitalizacja. Oddział położniczy nie ma możliwości zapewnienia natychmiast diety ubogofenyloalaninowej. Dlatego jadąc do szpitala należy zabrać ze sobą przepisany przez lekarza i stosowany preparat PKU oraz produkty niskobiałkowe. Po przyjeździe konieczne jest poinformowanie personelu medycznego o chorobie i stosowanej diecie. Można również poprosić o kontakt z lekarzem i dietetykiem poradni metabolicznej.

Kontrola masy ciała

U kobiet w ciąży może pojawić się wzmożony apetyt. Łatwo wtedy stracić kontrolę nad przyrostami masy ciała. Należy wtedy pamiętać o regularności spożywania posiłków – pięć małych, wartościowych posiłków, eliminacji słodyczy i unikania „podjadania” między posiłkami.

Prawidłowe przyrosty masy ciała w ciąży mają wpływ na urodzeniową masę ciała noworodka.  

Należy pamiętać, że kobieta w ciąży je „dla dwojga” a nie „za dwoje”.

Suplementacja

Prawidłowa dieta ubogofenyloalaninowa wykluczająca z diety wiele pełnowartościowych produktów może prowadzić do niedoborów składników odżywczych: witamin, składników mineralnych. Zwiększone zapotrzebowanie na większość składników odżywczych pokrywa jednak zalecony przez lekarza i dietetyka preparat bezfenyloalaninowy. Czy konieczna jest zatem suplementacja? Czy należy włączyć dodatkowe preparaty witaminowo -mineralne lub zawierające kwasy omega 3? O tym decyduje lekarz na podstawie wyliczonych przez dietetyka ilości tych składników w preparacie PKU i diecie. Należy pamiętać, że pewne składniki w nadmiarze nie są obojętne dla kobiety w ciąży i rozwijającego się płodu, dlatego nie mogą być dostarczane w dowolnych ilościach.

Stosowanie prawidłowej diety w ciąży to pierwszy prezent jaki matka daje jeszcze nienarodzonemu dziecku.

 

dr n. med. Joanna Żółkowska, dietetyk, Instytu Matki i Dziecka w Warszawie

Tarcza ochronna, bezpieczeństwo
Ustawienia prywatności
Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.