Oponki biszkoptowe

Oponki biszkoptowe

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli wsyp do miski, dodaj miękkie masło, utrzyj mikserem „na piasek”.
Mleko, śmietanę i jajko ubij osobno w miseczce, wlej do masy, dokładnie zmiksuj.
Ciasto musi być naprawdę gęste, bo zbyt rzadkie spowoduja zakalec.
Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzej (zapali się zielona lampka kontrolna), przełóż do niego masę, a następnie piecz przez 5-6 minut, wyjmij i wystudź na desce.
Ostudzone biszkopciki warto wstawić do lodówki na pół godziny, żeby się zestaliły.

 

Ilość fenyloalaniny: 6,23
Ilość białka w całości: 1,35
Ilość energii (kcal) w całości: 1050
Dla ilu osób jest danie: ok. 35 oponek


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 100 383 0.4 19.4
Cukier 100 399 0 0
Proszek do pieczenia. Produkt bezglutenowy 100 g 10 26.3 0.06 1.31
Zamiennik jajka niskobiałkowy PKU 200 g 10 36 0.03 0.5
Masło ekstra 40 299.2 0.28 12.8
Śmietana 30% 5 14.35 0.11 5
Suma wartości odżywczych