Kaiserschmarrens – naleśnik cesarza

Kaiserschmarrens – naleśnik cesarza

Wymieszaj razem mąkę, cukier, sól, olej oraz wodę i zrób gęste ciasto. Ubij śmietanę na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto.Wlej je na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną margaryną i usmaż do delikatnego zbrązowienia. Przekręć naleśnik i smaż tak samo z drugiej strony. Pokrój naleśnik na pół na patelni i posyp rodzynkami i cukrem.

 

1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 36,5 mg
Ilość białka: 0,9 g
Ilość energii: 370 kcal

całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 73 mg
Ilość białka: 1,8 g
Ilość energii: 740 kcal

* Użycie śmietany tylko za zgodą lekarza lub dietetyka.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 100 383 0.4 19.4
Cukier 10 39.9 0 0
Olej rzepakowy 5 45 0 0
Rodzynki, suszone 10 28.6 0.23 8.5
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 10 54.2 0.02 0.7
Cukier 10 39.9 0 0
Sól biała 3 0 0 0
Śmietana 30% 60 172.2 1.32 60
Suma wartości odżywczych