Kruche ciasto z agrestem

Kruche ciasto z agrestem

Rozetrzyj margarynę z białym cukrem. Dodaj mąkę niskobiałkową i dobrze wymieszaj. Oddziel 2/3 ciasta, wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem foremkę i przykryj warstwą agrestu. Do pozostałej ilości ciasta dodaj brązowy cukier, wymieszaj i posyp kruszonką agrest. Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC i piecz przez około 25 minut.

 

1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 18 mg
Ilość białka: 0,6 g
Ilość energii: 611 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 70 mg
Ilość białka: 2,5 g
Ilość energii: 2444 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Mąka niskobiałkowa PKU 250 957.5 1 48.5
Cukier 80 319.2 0 0
Margaryna miękka, 60% tłuszczu, z witaminami A i D 170 921.4 0.34 11.9
Agrest 225 103.5 1.8 56.25
Suma wartości odżywczych