Krem Chantilly

Krem Chantilly

Do miski wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj masło i napój niskobiałkowy. Umieścić nad miską z gorącą wodą lub bezpośrednio na ogniu, ale nie doprowadzaj do zagotowania. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Zgęstniałą masę przelej do wysokiego naczynia. Dodaj  cukier i wanilię i ubijaj mikserem przez 20-30 sekund. Po ostudzeniu umieść masę w lodówce na 4-6 godzin. Po schłodzeniu masa powinna mieć delikatną, kremową konsystencję. Przed podaniem jeszcze raz chwilę miksować lub wymieszać.

 

1 porcja:
Ilość fenyloalaniny: 39 mg
Ilość białka: 1 g
Ilość energii: 931,5 kcal
całość potrawy:
Ilość fenyloalaniny: 78 mg
Ilość białka: 2 g
Ilość energii: 1863 kcal


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Cukier 100 399 0 0
Masło ekstra 175 1309 1.225 56
Mąka kukurydziana 20 70 1.28 34.4
milupa lp-drink 400g Niskobiałkowy napój w proszku 10 50.2 0.4 10
Suma wartości odżywczych