Gruszka w cieście francuskim z czekoladą

Gruszka w cieście francuskim z czekoladą

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Gruszki obieramy i za pomocą urządzenia do wydrążania delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Czekoladę kruszymy i ze śmietaną
roztapiamy w kąpieli wodnej. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 4 koła o śr. 20 cm. Na środku każdego ustawiamy gruszki oraz napełniamy je masą i owijamy ciastem. Gruszki ustawiamy na blaszce wyłożonej pergaminem i smarujemy romąconym jajkiem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 min, aż się ładnie zarumienią. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Wartości podane BEZ rozmąconego jajka.

 

Ilość fenyloalaniny: 434 mg
Ilość białka: 7 g
Ilość energii: 3215 kcal
Dla ilu osób jest danie: 4 szt.


Wartość odżywcza przepisu

Tytuł Waga (g) Wartość energetyczna (kcal) Białko (g) PHE (mg)
Gruszka 800 464 4.8 344
Czekolada niskobiałkowa PKU 70 453.6 1.12 36.4
Ciasto francuskie PKU 500 2260 0.5 35.5
Suma wartości odżywczych